Als je hoogsensitief bent heb je een groot opmerkingsvermogen. Via je zintuigen neem je veel fysieke prikkels waar (zoals geluid, licht en geur) maar ook emotionele prikkels vanuit je omgeving (wat zie en voel je bij de ander). Het mooie hiervan is dat je intens kunt genieten van alle details die je opmerkt. Ook kun je je waarschijnlijk heel goed inleven in de ander. Helaas heeft dit vele waarnemen ook een schaduwkant. En dat is dat je brein eerder overprikkeld raakt. Dit is vaak een onbewust proces. Je bouwt gedurende de dag langzaam spanning op. Meestal merk je hierbij de 1e spanningssignalen niet op. Maar door dit onbewuste proces kun je uiteindelijk wel in een stressreactie terechtkomen. Je bent dan snel geïrriteerd, voelt je vermoeid en hebt een kort lontje. Je zit dan al in de overprikkeling.
Dit kan een zeer onaangenaam gevoel geven, voor jezelf en voor je omgeving.
Het goede nieuws is dat je hier ook iets aan kunt doen. En deze oplossing is heel dichtbij. Het vraagt alleen om af en toe even stil te staan. Stil te staan bij jezelf waardoor je je bewust kunt worden van de 1e signalen van je lichaam. Voel je spanning opkomen in je schouders en nek? Op merk je dat je je minder goed kunt concentreren? Neem dan een time-out!
Ga even iets heel anders doen waardoor je hoofd tot rust komt, prikkels verwerkt kunnen worden en er weer ruimte ontstaat. Dit kun je doen door letterlijk even uit je ruimte te stappen. Een kop koffie/thee buiten te drinken, even te shaken met je lichaam waardoor de energie in je hoofd weer zakt in je lijf. Hierdoor ontstaat al ruimte. Doe dit liever kort en vaak dan lang en weinig.
Het vraagt even wat oefening, maar door hier elke dag bewust bij stil te staan, zul je merken dat je steeds beter kunt luisteren naar je lichaam en overprikkeling kunt voorkomen.
Succes!
Lieve groet
Carolien